Sjakkbloggen logo

Garri Kasparov - en av de virkelig store

26. april 2021

Den russiske tidligere proffspilleren i sjakk, Garri Kasparov, er i dag en aktiv politisk aktivist. Kasparov var verdensmester i sjakk fra 1985 til 2000. Han hadde inntil da tidenes høyeste rating på 2851, inntil Magnus Carlsen gikk forbi ham i 2012.

Nyheten om at Garri Kasparov trakk seg som profesjonell sjakkspiller slo ned som en bombe i 2005, etter at han hadde vært regnet som en av verdens klart beste spillere i over 20 år. Grunnen til at Kasparov trakk seg tilbake, var etter hans eget utsagn mangel på motivasjon til å fortsette.

Han har imidlertid dukket opp i noen sporadiske mindre sjakkturneringer i ettertid, men da mest for moro skyld og ikke minst for å holde sjakkferdighetene ved like.

Slo gjennom som 13-åring

I likhet med Magnus Carlsen, begynte også Garri Kasparov sin karriere som sjakkspiller i en tidlig alder. Hans enorme talent ble for alvor oppdaget da han ble sovjetmester for juniorer i 1976 i en alder av bare 13 år. Han gjentok bragden med enda større margin året etter, og i 1980 vant han junior-VM i Tyskland.

Verdensmester i 1985

Kasparov ble nesten ble verdensmester i 1984, men den langvarige kampen mot daværende verdensmester Anatolij Karpov ble avbrutt på grunn av sistnevntes dårlige helsetilstand. Karpov gikk ned 10 kilo under de 32 sjakkpartiene. Riktignok hadde Karpov en ledelse helt til slutt.

Året etter var det på nytt klart for en tittelkamp mellom Karpov og Kasparov, og denne gangen ble Garri Kasparov endelig utropt til verdensmester i sjakk i en alder av 22 år. Han forsvarte også tittelen flere ganger etter å ha blitt utfordret av erkerivalen.

Som verdensmester begynte Kasparov å engasjere seg sterkt og opprettet blant annet en egen organisasjon som representerer sjakkspillere – GrandMasters' Association (GMA).

Stort politisk engasjement

Kasparov har utgitt flere bøker om sjakk, men han er også kjent som en aktiv politiker. Han var medlem av Sovjetunionens kommunistiske parti fra 1984 til 1990, men meldte seg ut og startet først Det demokratiske partiet, og deretter partier Choice of Russia.

Garri Kasparov har også deltatt i ulovlige demonstrasjoner, og ble arrestert i Moskva under en protest i 2007. Etter det, søkte han om å bli latvisk statsborger, men fikk avslag på søknaden. I 2014 fikk han imidlertid statsborgerskap i Kroatia, hvor han fortsatt bor. I dag lever han et langt roligere liv.

Det er nok som sjakkspiller han først og fremt vil bli husket i fremtiden, og det er vel fortjent.

Les også

26. april 2021
9 fakta om verdensmester Magnus Carlsen

Magnus Carlsen tok hele sjakkverden med storm da han ble verdensmester for første gang i 2013 bare 22 år gammel. Siden den gang har han vunnet stort sett det som er å vinne ved sjakkbrettet. Her er imidlertid 9 fakta om Magnus Carlsen som kanskje ikke er så kjente for alle. # 1 Magnus Carlsen […]

Les mer
26. april 2021
Sjakkens opprinnelse

Ekspertene strides om sjakkens opprinnelse, men mye tyder på at det fascinerende brettspillet ble funnet opp i India for over 1500 år siden, altså på Aleksander den stores tid. En av mytene om sjakkens opprinnelse er at det var en indisk konge som ba en oppfinner om å finne opp et nytt spill fordi han […]

Les mer
26. april 2021
Kan sjakk betraktes som en idrett?

Ja, mange mener sjakk kan betraktes som en idrett. Men her strides ekspertene. I følge definisjonen på idrett i den opprinnelige betydningen av ordet, store prestasjoner av både fysisk og åndelig karakter, er sjakk absolutt en idrett. Sjakk har til og med blitt en populær TV-idrett her hjemme i Norge. Men mye av det skyldes […]

Les mer
Copyright © sjakkbloggen.no, 2021. All Rights Reserved.