Sjakkbloggen logo

Hvem er egentlig Hans Olav Lahlum?

26. april 2021

Er du blant alle de som sitter klistret til TV-skjermen når Magnus Carlsen spiller viktige sjakkpartier, har du garantert både sett og hørt ekspertkommentator Hans Olav Lahlum. Men hvordan ble han egentlig ekspertkommentator i sjakk?

Lahlum er selv en habil sjakkspiller, og han har vært aktiv i sjakkmiljøet på flere plan siden begynnelsen av 1980-årene. Som spiller kan han vise til en 2. plass i Det åpne NM i 1998, mens han kom på 10. plass i NM i 2001. I tillegg har han trent flere unge sjakkspillere som har tatt steget opp i eliten i Norge, som for eksempel stormesterene Leif Erlend Johannessen og Kjetil A. Lie.

Bedre kjent fra andre områder

Men det er som historiker og forfatter de fleste kjenner Hans Olav Lahlum. Han er også SV-politiker. Du har sikkert også sett ham i forbindelse med valgsendinger fra USA, da han også er ekspert på amerikansk historie.

Hans Olav Lahlum er kanskje en av de eneste nordmenn som faktisk skjønner det kompliserte systemet amerikanerne har rigget til for å velge en ny president, med blant annet et noe uklart regelverk for antall valgmenn som skal til.

Lahlum er opprinnelig fra Mo i Rana, men bor i dag på Gjøvik. Han er utdannet cand, philol ved Universitetet i Oslo i 2002, med hovedfag i historie og mellomfag i statsvitenskap og religionshistorie.

Produktiv som forfatter

I tillegg til en rekke historiske bøker og biografier, den mest kjente er kanskje biografien Oscar Torp- en politisk biografi fra 2007, har Hans Olav Lahlum også en rekke krimbøker på samvittigheten. Han har også skrevet en lang rekke artikler i forskjellige aviser og magasiner

Noen husker han kanskje også som intervjuobjekt i det som den dag i dag er verdens lengste intervju. Det litt over 30 timer lange intervjuet ble gjennomført i 2013 av Mads A. Andersen for VGTV. Den forrige verdensrekorden var på litt over 26 timer, så den med slått med glans. Det blir spennende å se om noen virkelig gidder å prøve å slå denne noe obskøne verdensrekorden.

Les også

26. april 2021
9 fakta om verdensmester Magnus Carlsen

Magnus Carlsen tok hele sjakkverden med storm da han ble verdensmester for første gang i 2013 bare 22 år gammel. Siden den gang har han vunnet stort sett det som er å vinne ved sjakkbrettet. Her er imidlertid 9 fakta om Magnus Carlsen som kanskje ikke er så kjente for alle. # 1 Magnus Carlsen […]

Les mer
26. april 2021
Sjakkens opprinnelse

Ekspertene strides om sjakkens opprinnelse, men mye tyder på at det fascinerende brettspillet ble funnet opp i India for over 1500 år siden, altså på Aleksander den stores tid. En av mytene om sjakkens opprinnelse er at det var en indisk konge som ba en oppfinner om å finne opp et nytt spill fordi han […]

Les mer
26. april 2021
Kan sjakk betraktes som en idrett?

Ja, mange mener sjakk kan betraktes som en idrett. Men her strides ekspertene. I følge definisjonen på idrett i den opprinnelige betydningen av ordet, store prestasjoner av både fysisk og åndelig karakter, er sjakk absolutt en idrett. Sjakk har til og med blitt en populær TV-idrett her hjemme i Norge. Men mye av det skyldes […]

Les mer
Copyright © sjakkbloggen.no, 2021. All Rights Reserved.