Sjakkbloggen logo

Kan sjakk betraktes som en idrett?

26. april 2021

Ja, mange mener sjakk kan betraktes som en idrett. Men her strides ekspertene. I følge definisjonen på idrett i den opprinnelige betydningen av ordet, store prestasjoner av både fysisk og åndelig karakter, er sjakk absolutt en idrett.

Sjakk har til og med blitt en populær TV-idrett her hjemme i Norge. Men mye av det skyldes vel en viss Magnus Carlsen. Det ville vel neppe sittet like mange oppe på nettene og sett på sjakk hvis det ikke var en nordmann som deltok.

De som mener at sjakk ikke er en idrett derimot, heller til vår tids oppfatning av ordet, og verdsetter hurtighet, styrke, utholdenhet og kroppslig koordinasjon og presisjon. Med disse faktorene som fasit, kan man kanskje ikke påstå at Magnus Carlsen og de andre sjakkspillerne bedriver idrett.

Krever god fysisk form

Men sjakk på øverste nivå krever at utøverne er i god fysisk form.da det mentale og det fysiske ofte henger sammen. Et sjakkparti kan være intenst og det er store prestasjoner som ligger bak en vellykket gjennomført strategi. Mens en håndballspiller kan legge en smart strategi om å kaste ballen helt over til kantspilleren, er han eller hun avhengig av å treffe med pasningen. Det er ikke en sjakkspiller, da brikkene flyttes i faste mønstre. Det blir derfor umulig å sammenligne disse idrettene, noe som heller ikke er poenget.

Hva med e-sport?

E-sport blir av stadig flere akseptert som en idrett. Det er interessant med tanke på sjakk, da det er mye mer sammenlignbart. Til og med IOC har nylig vist stor interesse for denne grenen, og vi er sikre på at e-sport vil bli tatt opp som en fullverdig idrett innen få år. Det er allerede en svært populær publikumsidrett.

Det faktum at en gamer var med for å dele ut en pris under årets idrettsgalla, viser tydelig at noe spennende er på gang.

Les også

26. april 2021
9 fakta om verdensmester Magnus Carlsen

Magnus Carlsen tok hele sjakkverden med storm da han ble verdensmester for første gang i 2013 bare 22 år gammel. Siden den gang har han vunnet stort sett det som er å vinne ved sjakkbrettet. Her er imidlertid 9 fakta om Magnus Carlsen som kanskje ikke er så kjente for alle. # 1 Magnus Carlsen […]

Les mer
26. april 2021
Sjakkens opprinnelse

Ekspertene strides om sjakkens opprinnelse, men mye tyder på at det fascinerende brettspillet ble funnet opp i India for over 1500 år siden, altså på Aleksander den stores tid. En av mytene om sjakkens opprinnelse er at det var en indisk konge som ba en oppfinner om å finne opp et nytt spill fordi han […]

Les mer
26. april 2021
Kan sjakk betraktes som en idrett?

Ja, mange mener sjakk kan betraktes som en idrett. Men her strides ekspertene. I følge definisjonen på idrett i den opprinnelige betydningen av ordet, store prestasjoner av både fysisk og åndelig karakter, er sjakk absolutt en idrett. Sjakk har til og med blitt en populær TV-idrett her hjemme i Norge. Men mye av det skyldes […]

Les mer
Copyright © sjakkbloggen.no, 2021. All Rights Reserved.