Sjakkbloggen logo

Legenden Bobby Fischer

26. april 2021

Bobby Fischer, eller Robert James Fisher som han egentlig heter, ble verdenskjent som 13-åring i 1956, da han vant det mange omtaler som århundrets sjakkparti mot den daværende verdenskjente Donald Byrne i Rosenwalds Minneturnering i New York.

Fisher ble verdensmester i 1972, da som den eneste amerikaneren i historien klarte å slå russiske Boris Spasskij i Reykjavik. Den amerikanske sjakkspilleren, med røtter i Tyskland og Sveits, forble verdensmester til våren 1975, da han ikke ville stille opp for å forsvare tittelen sin. Dermed mistet han den.

Den dag i dag regnes Bobby Fischer som en av tidenes mest intelligente sjakkspillere, selv om livet også har buttet mot ham på flere områder. Problemene tårnet seg imidlertid opp i 1992 da han gjorde comeback ved sjakkbrettet og slo Boris Spasskij i en revansjematch i Beograd. Dette viste seg imidlertid å være et brudd på USAs sanksjoner mot Jugoslavia, noe som førte til at amerikanske myndigheter utstedte en arrestordre på Bobby Fischer. Han ble også ekskludert fra det amerikanske sjakkforbundet.

Arrestert i 2004

Fischer ble arrestert i Japan i 2004, men nektet å bli utlevert til USA. Han frasa seg samtidig sitt amerikanske statsborgerskap. Han ble løslatt i 2005 etter å ha fått innvilget et nytt statsborgerskap på Island, hvor han så slo seg ned og levde et rolig liv helt frem til han døde i 2008.

Da han døde på Island etterlot han seg eiendommer og en formue som ble beregnet til 2 millioner amerikanske dollar, altså rundt 17 millioner kroner etter kursen i skrivende stund. Det viste seg at det skulle bli en stor rift og flere rettssaker om hvem som skulle få sin del. Av de som krevde en andel av formuen var hans japanske kone, hans filippinske datter, og hans to amerikanske nevøer. I tillegg krevde amerikanske myndigheter penger for ubetalte skatter.

Det hele endte med at hans japanske kone Miyoko Watai, som han giftet seg med i 2004, arvet hele formuen.

Bobby Fischer vil for alltid bli husket som en av verdenshistoriens virkelig store sjakkspillere.

Les også

26. april 2021
9 fakta om verdensmester Magnus Carlsen

Magnus Carlsen tok hele sjakkverden med storm da han ble verdensmester for første gang i 2013 bare 22 år gammel. Siden den gang har han vunnet stort sett det som er å vinne ved sjakkbrettet. Her er imidlertid 9 fakta om Magnus Carlsen som kanskje ikke er så kjente for alle. # 1 Magnus Carlsen […]

Les mer
26. april 2021
Sjakkens opprinnelse

Ekspertene strides om sjakkens opprinnelse, men mye tyder på at det fascinerende brettspillet ble funnet opp i India for over 1500 år siden, altså på Aleksander den stores tid. En av mytene om sjakkens opprinnelse er at det var en indisk konge som ba en oppfinner om å finne opp et nytt spill fordi han […]

Les mer
26. april 2021
Kan sjakk betraktes som en idrett?

Ja, mange mener sjakk kan betraktes som en idrett. Men her strides ekspertene. I følge definisjonen på idrett i den opprinnelige betydningen av ordet, store prestasjoner av både fysisk og åndelig karakter, er sjakk absolutt en idrett. Sjakk har til og med blitt en populær TV-idrett her hjemme i Norge. Men mye av det skyldes […]

Les mer
Copyright © sjakkbloggen.no, 2021. All Rights Reserved.