Sjakkbloggen logo

Nybegynner - Her er de beste sjakkåpningene

27. april 2021

De aller første trekkene i et sjakkparti kan vise seg å bli veldig viktige lenger ut i partiet. Her er 4 sjakkåpninger som kan være lurt å begynne med hvis du er nybegynner i sjakk. Husk imidlertid at det viktigste er at du føler at du har kontroll på det du gjør.

# Italiensk åpning

Velger du en italiensk åpning, flytter du bonden foran kongen din to steg frem. Sjansen er da stor for at motstanderen gjør det samme. Flytt så hesten, eller springeren, slik at den truer bonden til motstanderen. Så flytter du løperen diagonalt tre steg frem. Du truer da motstanderens bonde nærmest kongen. Flytter han den, truer du hesten.

# Siciliansk forsvar

Det mest populære valgt for offensive spillere med svarte brikker. Når motstanderen begynner med en italiensk åpning, flytter du bonden foran din høyre løper to steg frem. Du åpner da for dronningen.

# Spansk åpning

Dette er en av de mest klassiske åpningen på sjakkbrettet. Du gjør rett og slett det samme som i italiensk åpning, men forskjellen er at du flytter løperen enda et steg fram i det tredje trekket, slik at du truer motstanderens hest.

# Slavisk forsvar

Dette er en solid åpning som gir et trygt forsvar. I stedet for å true motstanderen sin bonde ved å flytte to steg fram, flytter du bare ett steg frem for å dekke din egen bonde.

Uansett hvilken åpning du velger, så vil det nesten uten unntak lønne seg å tenke offensivt i sjakk. Angrep er det beste forsvar, selvfølgelig med visse unntak. Forsøk å tenke noen trekk framover, og tren så mye du kan på å løse sjakkoppgaver i apper, som for eksempel "Dagens nøtt". Jo mer du trener, jo bedre vil du bli til å spille sjakk.

Du kan også trene ved å spille mot en sjakkcomputer. Det finnes mange apper på markedet som lar deg gjøre det. Etter hvert som du blir bedre, er det bare å øke vanskeligheten i spillet. Vi ønsker deg lykke til.

Les også

26. april 2021
9 fakta om verdensmester Magnus Carlsen

Magnus Carlsen tok hele sjakkverden med storm da han ble verdensmester for første gang i 2013 bare 22 år gammel. Siden den gang har han vunnet stort sett det som er å vinne ved sjakkbrettet. Her er imidlertid 9 fakta om Magnus Carlsen som kanskje ikke er så kjente for alle. # 1 Magnus Carlsen […]

Les mer
26. april 2021
Sjakkens opprinnelse

Ekspertene strides om sjakkens opprinnelse, men mye tyder på at det fascinerende brettspillet ble funnet opp i India for over 1500 år siden, altså på Aleksander den stores tid. En av mytene om sjakkens opprinnelse er at det var en indisk konge som ba en oppfinner om å finne opp et nytt spill fordi han […]

Les mer
26. april 2021
Kan sjakk betraktes som en idrett?

Ja, mange mener sjakk kan betraktes som en idrett. Men her strides ekspertene. I følge definisjonen på idrett i den opprinnelige betydningen av ordet, store prestasjoner av både fysisk og åndelig karakter, er sjakk absolutt en idrett. Sjakk har til og med blitt en populær TV-idrett her hjemme i Norge. Men mye av det skyldes […]

Les mer
Copyright © sjakkbloggen.no, 2021. All Rights Reserved.