Sjakkbloggen logo

Sjakk for nybegynnere

26. april 2021

For å kunne spille sjakk, må du først kunne grunnreglene i spillet. Her får du en kort innføring i sjakkbrettet, brikkene og reglene du må forholde deg til.

Et sjakkbrett består av 64 felt, 32 hvite og 32 svarte. Det er altså 8 ganger 8 felt. Hver spiller har 16 sjakkbrikker hver, fordelt som følger:

  • 8 bønder
  • 2 tårn
  • 2 hester
  • 2 løpere
  • 1 dronning
  • 1 konge

Den ene spilleren har hvite brikker, mens den andre har svarte. Det er spilleren med hvite brikker som starter partiet.

Det er kongen som først og fremst skal beskyttes, på samme måte som det er kongen til motstanderen du først og fremst skal angripe. Når du har stilt motstanderen i sjakk, og han eller hun ikke kan flytte eller skjerme kongen, heter det sjakk matt. Du har da vunnet partiet. Sjakk matt kommer fra persiske "Shah mat", som betyr "Kongen er død".

Plassering av sjakkbrikkene

Når du skal sette opp sjakkbrikkene på brettet, må det gjøres på riktig måte. På hele rad to plasserer du de 8 bøndene. På rad en begynner du med et tårn i hvert hjørne. Ved siden av tårnene plasserer du hestene, og ved siden av dem igjen løperne. Du har da kunne de to midterste feltene igjen, og de er for kongen og dronningen. En grei huskeregel er at hvit dronning skal plasseres på det hvite feltet, mens den hvite kongen skal stå på det svarte feltet.

Spillets regler

En bonde kan flytte to felt frem første gangen den flyttes, deretter ett og ett felt av gangen. Den kan også flyttes på skrå et felt fram til begge sider, når du skal ta en brikke av motstanderen.

Tårnet kan flyttet enten rett fram, rett til siden eller rett bakover. Hesten, eller springeren, kan flyttes enten en fram og to til siden, eller to fram og en til siden, og det i alle retninger. Løperen kan flyttes diagonalt, altså på skrå, mens dronningen kan flyttes både diagonalt, rett fra, rett tilbake, eller rett til siden. Kongen derimot kan kun flyttes ett felt i alle retninger.

Selve poenget med sjakk er å sette motstanderen i sjakk. Det gjør du ved at en av dine brikker truer motstanderen etter at du har flyttet brikken. For eksempel hvis du plasserer hesten slik at motstanderens konge står enten en fram og to til siden eller to fram og en til siden fra din springer. Motstanderen din står da i sjakk og må enten slå hesten din eller flyttes et felt. Er ikke det mulig, står motstanderen i sjakk matt, og du har vunnet partiet.

Rokade

I tillegg til de nevnte sjakktrekkene finner det noe som kalles rokade. Du kan utføre en rokade hvis du ennå ikke har flyttet kongen din, altså at den står der den sto da sjakkpartiet begynte, og du heller ikke har flyttet tårnet ditt. Det kan heller ikke stå noen brikker mellom tårnet og kongen. I slike tilfeller kan du utføre en rokade. Det du gjør da, er å flytte tårnet inntil kongen og løfte kongen over tårnet og plassere brikken på den andre siden. Du kan imidlertid ikke utføre en rokade hvis du står i sjakk.

Les også

26. april 2021
9 fakta om verdensmester Magnus Carlsen

Magnus Carlsen tok hele sjakkverden med storm da han ble verdensmester for første gang i 2013 bare 22 år gammel. Siden den gang har han vunnet stort sett det som er å vinne ved sjakkbrettet. Her er imidlertid 9 fakta om Magnus Carlsen som kanskje ikke er så kjente for alle. # 1 Magnus Carlsen […]

Les mer
26. april 2021
Sjakkens opprinnelse

Ekspertene strides om sjakkens opprinnelse, men mye tyder på at det fascinerende brettspillet ble funnet opp i India for over 1500 år siden, altså på Aleksander den stores tid. En av mytene om sjakkens opprinnelse er at det var en indisk konge som ba en oppfinner om å finne opp et nytt spill fordi han […]

Les mer
26. april 2021
Kan sjakk betraktes som en idrett?

Ja, mange mener sjakk kan betraktes som en idrett. Men her strides ekspertene. I følge definisjonen på idrett i den opprinnelige betydningen av ordet, store prestasjoner av både fysisk og åndelig karakter, er sjakk absolutt en idrett. Sjakk har til og med blitt en populær TV-idrett her hjemme i Norge. Men mye av det skyldes […]

Les mer
Copyright © sjakkbloggen.no, 2021. All Rights Reserved.