Sjakkbloggen logo

Sjakk som obligatorisk fag på skolen

26. april 2021

I det lille og fattige landet Armenia, som har to millioner færre innbyggere enn Norge, finnes det hele 25 stormestere i sjakk. I Norge er antallet stormestere 13. En av grunnene til det er at sjakk har vært et obligatorisk fag på skolen siden 2012.

Innbyggerne i Armenia har vært opptatt av sjakk helt siden 800-tallet, og det fascinerende brettspillet er også grunnen til at det mest brukte guttenavnet i Armenia er Tigran. Dette fordi den armenske sjakkmesteren Tigran Petrosian var verdensmester for Sovjetunionen fra 1963 til 1969. Dette førte til en sjakkfeber i hele landet, som fortsatt henger igjen blant mange innbyggere.

Bra for rekrutteringen

Ved å innføre sjakk som obligatorisk skolefag for andre-, tredje- og fjerdeklassinger har det dukket opp mange habile unge sjakkspillere fra Armenia. det var da også en armener, Levon Aronian, som slo selveste Magnus Carlsen under Norway Chess i Stavanger tilbake i 2017.

Sjakk er et populært skolefag for skolebarna på grunnskolen i Armenia, og mange av skoleelevene begynner å spille sjakk i klubber utenom skoletiden. Armenske myndigheter mener også at det er en naturlig kobling mellom sjakk og dataprogrammering, som de også vurderer å innføre som et obligatorisk fag i skolen.

Resultatene fra Armenia burde absolutt være av interesse for flere land, da sjakk øker barnas konsentrasjonsevne – noe som tross alt er en stor utfordring i dagens samfunn med mange muligheter til avbrytelser.

Den største utfordringen ved å innføre sjakk som obligatorisk skolefag har i følge armenske myndigheter vært å finne profesjonelle sjakklærere til å lære opp lærerne.

Populær sjakk-app

Den svært populære sjakk-appen Chessify med rundt 100 000 brukere kommer også fra Armenia. De fleste brukerne av appen er russere, indere, amerikanere og nordmenn. Han som utviklet den populære appen, har i ettertid slått seg sammen med flere av de beste spillerne i Armenia for å utvikle et dataprogram med mål om å samle samtlige sjakkpartier fra verdens beste spillere i en database, for så å analysere trekkene ved hjelp av kunstig intelligens (AI).

Kanskje resulterer arbeidet i at enda flere land innfører sjakk som obligatorisk fag på skolen. På Island kan allerede skoleelevene velge sjakk som valgfag.

Les også

26. april 2021
9 fakta om verdensmester Magnus Carlsen

Magnus Carlsen tok hele sjakkverden med storm da han ble verdensmester for første gang i 2013 bare 22 år gammel. Siden den gang har han vunnet stort sett det som er å vinne ved sjakkbrettet. Her er imidlertid 9 fakta om Magnus Carlsen som kanskje ikke er så kjente for alle. # 1 Magnus Carlsen […]

Les mer
26. april 2021
Sjakkens opprinnelse

Ekspertene strides om sjakkens opprinnelse, men mye tyder på at det fascinerende brettspillet ble funnet opp i India for over 1500 år siden, altså på Aleksander den stores tid. En av mytene om sjakkens opprinnelse er at det var en indisk konge som ba en oppfinner om å finne opp et nytt spill fordi han […]

Les mer
26. april 2021
Kan sjakk betraktes som en idrett?

Ja, mange mener sjakk kan betraktes som en idrett. Men her strides ekspertene. I følge definisjonen på idrett i den opprinnelige betydningen av ordet, store prestasjoner av både fysisk og åndelig karakter, er sjakk absolutt en idrett. Sjakk har til og med blitt en populær TV-idrett her hjemme i Norge. Men mye av det skyldes […]

Les mer
Copyright © sjakkbloggen.no, 2021. All Rights Reserved.