Sjakkbloggen logo

Sjakkens opprinnelse

26. april 2021

Ekspertene strides om sjakkens opprinnelse, men mye tyder på at det fascinerende brettspillet ble funnet opp i India for over 1500 år siden, altså på Aleksander den stores tid.

En av mytene om sjakkens opprinnelse er at det var en indisk konge som ba en oppfinner om å finne opp et nytt spill fordi han kjedet seg. Det var denne oppfinneren som noen dager etter kom tilbake med et brett med 64 felt, 32 svarte og 32 hvite, som siden den gang har vært kjent som sjakkbrettet.

Noen mener imidlertid at sjakk er en etterfølger av et annet spill, nemlig Chaturanga som stammer fra 500-tallet. Navnet betyr "Hærens fire deler" på gammelindisk. Spillet ble spilt på 8 ganger 8 felt, akkurat som sjakk. Brikkene i Chaturanga-spillet var krigselefanter, riddere til hest og hærens fotsoldater, i tillegg til en fyrste, eller en rajah, som var den som skulle bevoktes – som kongen på sjakkbrettet.

I motsetning til sjakk, var det fire spillere som måtte til for å spille Chaturanga, der alle startet med åtte brikker i hvert sitt hjørne. Spillet inneholdt også en terning.

Kom til Persia på 600-tallet

Historikere mener Chaturanga kom til Persia på 600-tallet med indiske kjøpmenn. Spillet ble raskt populært, men reglene ble endret og spillet fikk navnet Chatrang. Dette spillet minner enda mer om sjakk, da terningen var fjernet og antall bønder ble økt fra fire til åtte, og selvfølgelig at det krevde bare to spillere for å spille spillet.

Chatrang ble enormt populært og fant raskt veien videre til Europa. I Spania og Portugal var det særlig overklassen som brukte mye tid på spillet, som senere fant veien til Frankrike og resten av Europa.

Dagens regler kom på 1400-tallet

Sjakkreglene vi kjenner i dag oppstod på 1400-tallet , og med de nye reglene spredde det seg en sjakk boom i hele Europa.

Sjakk er fortsatt et populært spill den dag i dag, og på Island er sjakk et obligatorisk fag på skolen. Kanskje burde det vært det i Norge også, for man kan lære mye av å spille sjakk. Ikke minst kunsten å konsentrere seg og tenke fremover.

Les også

26. april 2021
9 fakta om verdensmester Magnus Carlsen

Magnus Carlsen tok hele sjakkverden med storm da han ble verdensmester for første gang i 2013 bare 22 år gammel. Siden den gang har han vunnet stort sett det som er å vinne ved sjakkbrettet. Her er imidlertid 9 fakta om Magnus Carlsen som kanskje ikke er så kjente for alle. # 1 Magnus Carlsen […]

Les mer
26. april 2021
Sjakkens opprinnelse

Ekspertene strides om sjakkens opprinnelse, men mye tyder på at det fascinerende brettspillet ble funnet opp i India for over 1500 år siden, altså på Aleksander den stores tid. En av mytene om sjakkens opprinnelse er at det var en indisk konge som ba en oppfinner om å finne opp et nytt spill fordi han […]

Les mer
26. april 2021
Kan sjakk betraktes som en idrett?

Ja, mange mener sjakk kan betraktes som en idrett. Men her strides ekspertene. I følge definisjonen på idrett i den opprinnelige betydningen av ordet, store prestasjoner av både fysisk og åndelig karakter, er sjakk absolutt en idrett. Sjakk har til og med blitt en populær TV-idrett her hjemme i Norge. Men mye av det skyldes […]

Les mer
Copyright © sjakkbloggen.no, 2021. All Rights Reserved.