Sjakkbloggen logo

Sjakktalentet som aldri slo helt gjennom

26. april 2021

Er du interessert i sjakk, har du sikkert hørt om Simen Agdestein. På 1980-tallet var Agdestein regnet som den klart sterkeste sjakkspilleren i Norge og i Norden. I tillegg har han spilt landskamper for det norske fotballandslaget.

Som 19-åring i 1986 ble Simen Agdestein nummer 2 i junior-VM i sjakk, bare slått av Walter Arencibia. Men han havnet foran store spillere som Viswanathan Anand og Jeroen Piket.

Men til tross for mange sterke resultater ved sjakkbrettet, slo Agdestein aldri helt gjennom som toppspiller. Han ble norgesmester i sjakk for første gang i 1982 som 15-åring. Har har også ytterligere seks norgesmesterskap etter det. I 1985 ble han utnevnt til stormester (GM).

En allsidig sjakkspiller

Simen Agdestein har også vært lærer for Magnus Carlsen på Norges Toppidrettsgymnas i Bærum. Han har syv norgesmesterskap i sjakk og har i tillegg vunnet flere nordiske turneringer. I januar 1993 hadde Agdestein en FIDE-rating på 2630, noe som absolutt er en anstendig rating på verdensbasis..

Agdestein gjorde seg også bemerket som fotballspiller, og da særlig for hovedstadsklubben Lyn. Han fikk også 8 kamper for det norske landslaget, men måtte legge opp på grunn av en stygg kneskade.

Noen husker kanskje også Simen Agdestein som danser. Han har blant annet vært med i TV 2 sitt danseprogram Skal vi danse, og han har danset i en oppsetning av Chess på Det Norske Teatret.

Agdestein har også skrevet tre bøker om sjakk:

  • Sjakkleksjoner med Simen Agdestein (1987)
  • Simens sjakkbok (1997)
  • Sjakkvidunder - Hvordan Magnus Carlsen ble verdens yngste stormester (2005)

Les også

26. april 2021
9 fakta om verdensmester Magnus Carlsen

Magnus Carlsen tok hele sjakkverden med storm da han ble verdensmester for første gang i 2013 bare 22 år gammel. Siden den gang har han vunnet stort sett det som er å vinne ved sjakkbrettet. Her er imidlertid 9 fakta om Magnus Carlsen som kanskje ikke er så kjente for alle. # 1 Magnus Carlsen […]

Les mer
26. april 2021
Sjakkens opprinnelse

Ekspertene strides om sjakkens opprinnelse, men mye tyder på at det fascinerende brettspillet ble funnet opp i India for over 1500 år siden, altså på Aleksander den stores tid. En av mytene om sjakkens opprinnelse er at det var en indisk konge som ba en oppfinner om å finne opp et nytt spill fordi han […]

Les mer
26. april 2021
Kan sjakk betraktes som en idrett?

Ja, mange mener sjakk kan betraktes som en idrett. Men her strides ekspertene. I følge definisjonen på idrett i den opprinnelige betydningen av ordet, store prestasjoner av både fysisk og åndelig karakter, er sjakk absolutt en idrett. Sjakk har til og med blitt en populær TV-idrett her hjemme i Norge. Men mye av det skyldes […]

Les mer
Copyright © sjakkbloggen.no, 2021. All Rights Reserved.