Sjakkbloggen logo

Slik blir du bedre i sjakk

26. april 2021

Du blir aldri utlært som sjakkspiller. Som i de fleste andre idretter, for sjakk kan nemlig betegnes som en idrett, er det trening som gjelder. Jo mer du trener, jo bedre blir du.

Med andre ord blir du en bedre sjakkspiller ved å spille mye sjakk – og ikke minst trene på å spille sjakk. Det kan du for eksempel gjøre ved å laste ned en sjakksimulator eller en av de mange sjakk-appene som finnes på Google Play og i AppStore.

Det å øve på å løse oppgaver i en app er gull verdt, for plutselig vil du kjenne igjen utfordringen du har jobbet lenge med å løse i et sjakkparti du spiller mot en motstander. Da blir det enklere å vite hva du skal gjøre, når du allerede har vært gjennom problemstillingen og testet ut flere forskjellige mulige trekk.

Må ha talent

Men for å bli en skikkelig god sjakkspiller, må du ha et talent i bunn. Det hersker det liten tvil om. Det vil også hjelpe om du har en hukommelse godt over snittet. Men det finnes også flere eksempler på gode sjakkspillere som selv hevder å ikke ha et spesielt talent, men at det er hard jobbing og trening som ligger til grunn for deres sjakkunnskaper.

Da Magnus Carlsen tok steget helt opp i verdenseliten som 17-åring, ble det selvfølgelig store oppslag i mediene. Det som imidlertid ikke ble nevnt så mye var de tusenvis av timene han har brukt for å nå så langt. Her ligger det mye trening bak. Carlsen brukte åtte år, hvor alt var optimalt tilrettelagt for ham på å nå verdenstoppen. Det er ikke alle som har de samme mulighetene.

Forskjellige forutsetninger for sjakklæring

Det fascinerende med sjakk er at alle kan lære seg spillet og spille sammen, uavhengig av alder og andre forutsetninger. Barn kan spille mot voksne, og begge parter kan få like mye ut av det. Kombinerer du de tre grenene læring, trening og spilling, blir du en bedre og bedre sjakkspiller.

Den aller viktigste treningen du gjør er oppgaveløsing. På den måten blir du god til å løse utfordringene du kommer over i løpet av et sjakkparti. I de fleste sjakk-apper får du daglige oppgaver. Men du bør også spille hele partier i appen. Noen apper lar deg spille mot andre spillere, mens du i andre apper spiller mot en datamaskin. Begge deler er god trening.

Spiller du mot en datamaskin, kan du øke vanskelighetsgraden etter hvert som du blir bedre og bedre i sjakk.

Les også

26. april 2021
9 fakta om verdensmester Magnus Carlsen

Magnus Carlsen tok hele sjakkverden med storm da han ble verdensmester for første gang i 2013 bare 22 år gammel. Siden den gang har han vunnet stort sett det som er å vinne ved sjakkbrettet. Her er imidlertid 9 fakta om Magnus Carlsen som kanskje ikke er så kjente for alle. # 1 Magnus Carlsen […]

Les mer
26. april 2021
Sjakkens opprinnelse

Ekspertene strides om sjakkens opprinnelse, men mye tyder på at det fascinerende brettspillet ble funnet opp i India for over 1500 år siden, altså på Aleksander den stores tid. En av mytene om sjakkens opprinnelse er at det var en indisk konge som ba en oppfinner om å finne opp et nytt spill fordi han […]

Les mer
26. april 2021
Kan sjakk betraktes som en idrett?

Ja, mange mener sjakk kan betraktes som en idrett. Men her strides ekspertene. I følge definisjonen på idrett i den opprinnelige betydningen av ordet, store prestasjoner av både fysisk og åndelig karakter, er sjakk absolutt en idrett. Sjakk har til og med blitt en populær TV-idrett her hjemme i Norge. Men mye av det skyldes […]

Les mer
Copyright © sjakkbloggen.no, 2021. All Rights Reserved.